Eidsvollsbygningen lørdag 11. april kl. 11.00-16.00

I seinere tid har vi fått mye ny kunnskap om det som skjedde i ukene rundt Riksforsamlingen på Eidsvoll. På dagen for åpningen, 11. april, vil vi løfte fram noen av de nye historiene. Denne dagen er det ikke paragrafer og rikssalsmøter som står i sentrum. Det er livet rundt politikken det handler om: mat og drikke, sang og klang, tjenerskap og organisering, kjøp og salg…

Visste du at det ble gitt ordre om å utvise alle svensker som bodde i Eidsvoll og samle dem i Christiania? Eller at vi nå veit akkurat hvilke bønder i Eidsvoll, Hurdal og Nannestad som solgte kviger og kalver, tiur, hare og rype til Riksforsamlinga? At det var en mengde tjenere som fulgte med eidsvollsmennene, og at de var omtrent like dyre i kosten som sine herrer?

Denne dagen kan folk gå rundt i huset på egen hånd og oppleve formidling på ulike måter: Guider forteller, nye rollefigurer framfører små tablåer og entusiastiske eksperter holder foredrag. På kjøkkenet i kjelleren blir det kalvesteik, suppekoking og samtaler om matlaging og oppskrifter fra den gang da.

Tablåer:

I Nystuen: Christian Frederiks adjutant Johan Wilhelm Haffner og husholdersken, frk. Elise Harward deler praktiske bekymringer og dypere sorg. Ett år etter skulle de også dele ekteseng.

I Grønnstuen: To menn ble satt til å organisere det praktiske arrangementet for eidsvollsmennene og skaffe til veie alt som trengtes. Den ene en tiltaksløs begersvinger av fineste familie, den andre en handlingens mann. Møt rittmester Iver Elieson og verksbestyrer Herman Arnesen.

Foredrag i Grønnstuen:

13.00: Eli Fure (Riksarkivet): «Riksforsamlingen praktisk talt». Om alt det rare som kan leses ut av regnskapene etter Riksforsamlingen.

14.00: Geir Thomas Risåsen: «Hedevig og hennes familie». Fru Anker var ikke hjemme i 1814. Hvorfor ikke? Vi nøster i familiehistorien.

15.00: Solveig Therese Dahl: «Tjenerne i Carsten Ankes hus». Hvem var de? Hva vet vi om deres liv? For eksempel om Lemcke og Nebrick…

Kjøkkenet: Marit Sveen, Brit Bunæs og Bente Engelsen steiker kalvesteik, koker kraft på grua og snakker om matstell og oppskrifter i 1814.

Kafé Standpunkt: 1814-meny med suppe og kalvesteik m.m.

Adgang: vanlig museumsbillett.

Regnskap, Riksforsamlingen.

Bosteder for representanter.