Christian Oppegaard tok oss med på en rundtur i det nye kulturlandskapet på Børter. 75 personer fra historielaget (nesten 30%) deltok på turen.
Christian møtte oss ved Saga og startet forsiktig med å vise oss det nye vanningsanlegget som fungerte bedre og bedre ettersom tiden gikk.
Første stopp var ved en av Jølsens mange prosjekter, en tyrirot-ovn som Jølsen hadde plassert flere av rundt om i nærområdet. Planen var å lage lampeolje, dette ble et kortvarig prosjekt, da det man på den tiden startet med import av lampeolje fra USA, som da hadde kommet i gang med oljeboring og denne oljen var langt rimeligere å fremstille, neste stopp var smia, som han fortalte at lå her på grunn av brannfaren (dvs. langt fra andre bygninger), her hadde han også samlet en del gårdsredskap etc. fra tidligere tider, noe som det generelt ikke var mye igjen av da tidligere generasjoner var mestere i gjenbruk av nesten alt.
Neste stopp var Hovedhuset, deretter fikk vi se to flott anlagte dammer, hvor han fikk vist frem litt av de rennene som tidligere ble brukt til tømmerfløtingen gjennom dalen, på oversiden av den øvre dammen speilte det seg et praktbygg utover det vanlige nemlig boligen til myntmester Henrik Christofer Meyers plassert helt perfekt på en høyde med vannspeil i front, bravo Christian.
Christian poengterte at bygget kun var stablet opp av bevaringshensyn, liggende i stabel ville råten fort spre seg i stokkene, så luftig lagring er det eneste fornuftige.
Derfra gikk turen opp til en stue fra midten av 1700 tallet «Norhaugbu» som var nesten ferdig restaurert. Denne bygningen har sitt opprinnelses sted i Ski og er den eldste bevarte høystue fra Follo. Ved siden av lå Haugbru som var hovedbygningen på Sør Borud. Begge stedene hadde en flott skue over det pent opparbeidede kulturlandskapet mot Enga og Cellulosen. Christian fortalte hvor vanskelig det var å rekonstruere eldre bygninger som hadde vært i bruk. Disse var gjerne vedlikeholdt og endret i henhold til tidens krav, så vinduer, dører, ja også kledning var skiftet ut.
Turen gikk så videre ned til Sør Bekkensten, hvor vi fikk stikke nesen innenfor. Det var tydelig å se at det her lå mange timer med arbeid, deretter ruslet vi mot Cellulosen forbi Møllerstua og
i krysset ved Enga stoppet vi opp da flere av deltakerne ønsket å gå opp til Stordammen men regnet(les vanningsanlegget) sørget for en relativ enkel avgjørelse, neste stopp var Moen som har sitt opprinnelsessted på Store Auen og er fra 1855, hvor vi fikk komme inn å se oss om i rommene.
Deretter gikk turen ned til hovedgården og omvisningen ble avsluttet med en overrekkelse av en liten oppmerksomhetsgave.
Vi takker Christian for en flott og godt utført omvisning, vi setter pris på din iver for å ta vare på gamle hus og setter dem i det perspektiv de fortjener.
Niels J. Knagenhjelm