Busstur til Borgarsyssel i Sarpsborg 9. juni 2012.
Oppmøte ved herredhuset i Kirkebygda kl 10.00 og Mjær ungdomsskole i Ytterbygda kl 10.15.
Vi har guide som skal ta oss med rundt på museet. De har sydd sammen et opplegg som passer for oss. Vi har også mulighet til å gå rundt på egen hånd.
Mulighet for å kjøpe vafler og pølser i kafeen.
Turen koster kr 250,- pr. person.
(Inkluderer bussturen og inngang til museet)
Fra Borgarsyssel museum i Sarpsborg. Foto: Mari Ringnes.
Lørdag 9 juni inviterte Enebakk historielag til busstur til Borgarsyssel museum i Sarpsborg. Oppmøte var klokka 10:00 på herredshuset i Kirkebygda og kl 1015 på Mjær ungdomsskole. Vi var 6 stk som møtte opp i Kirkebygda, fra Ytterbygda kom det ingen. Vi var derfor svært få i en stor buss på vei til Sarpsborg. Vi var allikevel sikre på at dette skulle bli en flott tur, og det ble det.
Vel framme i på Borgarsyssel ble vi tatt godt i mot av vår guide for dagen, Ingrid. Hun tok oss først med til Olavskapellet som er en kopi av en middelalderkirke, bygget i 1930.
Her fikk vi se ustillingen «4 brudekjoler – 4 generasjoner». 4 brudekjoler fra årene 1912, 1947, 1968 og 1995, alle fra samme familie, var stilt ut. Vi fikk se hvordan brudekjole, meny, telegrammer, brudepikekjoler, ringer etc har forandret seg gjennom årene. Vi fikk også en omvisning i selve kapellet. Seinere på dagen skulle det være vielse her, og da fikk vi også et glimt av brudeparet.
Vi gikk videre fra Olavskapellet til gårdstunet. Her var det våningshus, stabbur, låve/fjøs, smie og husmannshus. Vi fikk komme inn og se i våningshuset, og dette var ikke ulikt våningshuset på Enebakk bygdetun. Møblene var fra riktig tidsepoke, selv om de originalt ikke tilhørte huset.Flott var det i hvert fall.
Derfra gikk vi til Wegnerbrakka, museets andre store arbeiderbolig. Wegnerbrakka ble bygget i 1850-åra som arbeiderbolig for Hafslund, og inneholdt 12 boliger. Den sto på Sundløkka og ble revet i 1976 pga utbyggingen av E6, og satt opp igjen på Borgarsyssel i 1989.
I dag inneholder Wegnerbrakka to autentiske leiligheter fra henholdsvis 1850 og 1950. Her kunne vi få se to arbeiderboliger med 100 års mellomrom. Resten av arbeiderboligen inneholder et moderne allrom som blir leid ut til diverse selskaper.
Vi går nå videre til en utrolig imponerende oppfinnelse, nemlig Rasmus Sørnes’ astronomiske ur. Dette utrolige uret, bygget av ham selv i hans egen garasje, har blant annet to globuser, jordkloden med sin daglige og årlige bevegelse og en stjerneglobus som viser de gamle stjernebildenes plassering. Det viser også normaltid, stjernetid, verdenstid, planetenes gange rundt sola, lokal soloppgang og solnedgang, solas, jordas og månens rotasjoner, månens faser, flo og fjære og masse, masse annet. Det er ekstremt komplisert, og veldig spennende. Vil absolutt anbefale alle å ta en titt på dette.
Vi avsluttet vårt besøk på Borgarsyssel hos glassblåseren på «Indigo» som hadde masse fint av glass. Vi fikk også tilbud om å blåse vårt eget glass, men vi benyttet oss ikke av dette.