ALT KLART FOR BYGDEDAGEN 2006
31. august 2006

For femte året på rad ønsker vi velkommen til Bygdedag   i Kirkebygda,
Lørdag 2. september fra kl. 11.00 til 16. 00

Arrangementer på Ignarbakke, Bygdetunet, Gamleskolen, Kulturskolen, Engerholm, Emaus og på Biblioteket. Omvisning i Enebakk kirke og Kunstsamlingene i Det gamle herredshus. Viksaga er åpen.

Enebakkmesterskap i hesteskokasting, Natursti, skomakerverksted fra Ytterbygda, salgsutstillinger, flatbrødbaking, Ole Kjærbus krigsmuseum,   små og store dyr, ponny ridning, solsikke konkurranse, smed, veteranbiler   og sykler, tradisjonelle trearbeidsteknikker, musikkinnslag og stuntopptredener, lag eget hoppetau, Salg av lokalhistoriske bøker og blader, salg av rømmegrøt, kaffe og sveler, omvisning i Enebakk Kirke (ved Are Seierstad) og i kunstsamlingene (ved Nils Butenschøn), gammel film fra Enebakk vises på Emaus,   iskremfest i Biblioteket, hestetransport mellom Ignarbakke og Engerholm + mange andre aktiviteter.

Vi ønsker alle velkommen til en hyggelig dag i Kirkebygda!

Arrangører:
Enebakk husflidslag, Enebakk historielag, Enebakk hagelag, Enebakk bygdekvinnelag,   Enebakk landbrukslag + en rekke andre

______________________________________________________________


HISTORIELAGET PÅ RUSLETUR LANGS KVERNSTUBEKKEN
30. august 2006


Turleder Rolf Solberg og arrangementsjef Arne Østerby på   Kvernstua. Det ble en flott tur i nydelig sensommervær. Foto: Henning   Bergersen.
Historielagets Rolf Solberg var tilbake som turleder for første gang   på flere år, da han og Harald Brekken fra Enebakk kommuneskoger   guidet de 35 fremmøtte på en trivelig og informativ rusletur langs   Kvernstubekken i går kveld. Årets tredje rusletur i historielagets   regi startet fra Vikstranda og endte opp ved Vikstjernskoia. Vi stoppet ved   Kvernstua, Sagbakken, Bjørnholtdammen, Sloreby og til slutt ved Vikstjernet,   der medbragt kaffe og niste ble fortært.

  ______________________________________________________________


ENEBAKK HISTORIELAG INVITERER TIL RUSLETUR LANGS KVERNSTUBEKKEN
28. august 2006

   

Turleder er Rolf Solberg (bildet). 

Tirsdag 29. august, kl. 18.00 inviterer Enebakk historielag til rusletur langs Kvernstubekken i Ytre Enebakk.
Vi parkerer på badeplassen ved Vik, hvor Rolf Solberg forteller om Viksaga. Så rusler vi oppover til plassen Kvernstua, innover forbi Sagbakken, Sloreby og Bjørnholt til Vikstjenn, hvor vi tar en kaffepause ved koia. Vi rusler videre innover til Holm Jølsens tjæreovn ved Grusbakken. Hjemveien går langs Durudveien, over Durud og Bjerkland tilbake til Kvernstua. Turledere er Harald Brekken (Enebakk kommuneskoger) og Rolf Solberg (Enebakk historielag).  Ta med kaffe og niste!

_______________________________________________________________________
ENEBAKK HISTORIELAG AKTIVE I FOLKEMØTER OM KOMMUNEPLAN
27. august 2006   Enebakk historielag var godt representert ved forrige ukes tre folkemøter   vedrørende den pågående kommuneplanrulleringen. Lagets folkemøte-representanter var Esther Reiss, Rolf Solberg, Henning Bergersen og Eva Kristoffersen. Historielaget har hovedsakelig fokusert på tre saker i disse møtene, nemlig lagets overordnede mål om en kulturminneplan for kommunen, det foreslåtte inngrepet i kulturlandskapet på Skøyen i Kirkebygda og bevaringen av husmannsplassen Kvernstua i Ytre Enebakk. Da historielagets Esther Reiss stilte kommuneplanutvalget det direkte spørsmålet om Kvernstua kom til å bli bevart og ordføreren svarte bekreftende på dette, vanket det voldsom applaus fra salen. Historielaget har i de tre møtene   også fått sterke signaler om at kommunen nå vil ta kulturminner på alvor og jobbe for å få på plass en kulturminneplan snarlig. Enebakk historielag er svært fornøyde med de tre folkemøtene og berømmer kommuneplanutvalget for å være lydhøre overfor befolkningens ønsker. Vi mener dette lover godt for vårt videre arbeid for å bevare kommunens gjenværende kulturminner.

 ______________________________________________________________
DUGNAD VED BRUA OVER TANGENELVA
20. august 2006

I øsende regnvær gikk kulturminneverngruppa denne helga i gang med utskiftingen av bordbekledningen og rekkverket på brua over   Tangenelva. De gamle råtne plankene blir nå byttet ut med nye impregnerte materialer. Brua vil være stengt mens arbeidet pågår.
______________________________________________________________
VELLYKKET TEMAMØTE OM KULTURMINNER OG KOMMUNEPLAN
19. august 2006

John Arne Balto fra Fortidsminneforeningen holdt et glødende innlegg   i kulturminneverndebatten. Foto: Henning Bergersen.
Torsdag 17. august møtte hele 40 personer opp på Holtop for å delta på historielagets møte om kulturminner og kommuneplan. Laget ønsket med dette å sette fokus på kulturminner i forbindelse med kommuneplanrulleringen og det var gledelig å se at både ordfører Tore Tidemann (H) og leder av KOS-utvalget Hans Guslund (Sp) hadde funnet veien til Holtop denne kvelden. De tre foredragsholderne John Arne Balto fra Fortidsminneforeningen, Ole Jakob Holt fra Enebakk historielag og Christian Oppegaard trollbandt forsamlingen med sin kunnskap og sitt engasjement. De fremmøtte fikk en sjelden mulighet til å lære om kulturminner og om bygningsbevaring.   Det hele ble trygt loset i havn av historielagets Johan Ellingsen. Etter møtet ga ordfører Tore Tidemann historielaget ros for å ta dette initiativet i forbindelse med kommuneplanrulleringen og lovet at tiden nå var inne for å få en kulturminneplan for Enebakk på plass. Enebakk historielag oppfordrer nå ordføreren til å ikke utsette dette ytterligere, men ta dette med inn i arbeidet med kommuneplanen. Samtidig oppfordrer vi historielagets medlemmer til å møte opp på kommunens folkemøter i neste uke.

  ____________________________________________________________

  NILS WIIK FIKK KOMMUNENS KULTURPRIS FOR 2006 18. august 2006

Fra prisutdelingen på Holtop, fredag 18. august.

Fra venstre:   Leder av KOS-utvalget, Hans Guslund (SP), Else Wiik, Nils Wiik og ordfører Tore Tidemann (H). Foto: Henning Bergersen.
Enebakk historielag gratulerer sitt mangeårige medlem Nils Wiik (86) med   tildelingen av kommunens kulturpris for 2006. Dette var velfortjent, Nils!
______________________________________________________________
HISTORIELAGET INVITERER TIL TEMAMØTE PÅ HOLTOP I EKEBERGDALEN
16. august 2006
Torsdag 17. august, kl. 19.00
inviterer Enebakk historielag til høstens   første temamøte på Holtop i Ekebergdalen.

Tema for kvelden   er «Kulturminner og kommuneplan».

I forbindelse med rulleringen av kommuneplan for Enebakk 2007-2018, ønsker Enebakk historielag å sette fokus   på bevaring av kulturminner og gamle bygninger. Vi har derfor samlet en   rekke eksperter til temamøte på Holtop. Her møter man John Arne Balto fra Fortidsminneforeningen og Ole Jakob Holt fra historielaget. Begge disse tar for seg kulturminnevern, sett fra forskjellige synsvinkler. I tillegg har vi vært så heldige å få med oss Christian Oppegaard, som skal fortelle om bevaring av gamle bygninger. Møt opp og delta i debatten! Det blir også servering av kaffe og bakst.
NB! Alle historielagets medlemsmøter i 2006 vil bli avholdt på Holtop og ikke i Herredstyresalen som tidligere. Bakgrunnen for dette er at vi nå ønsker oss triveligere og mer intime omgivelser som «bakteppe» for våre arrangement.
_______________________________________________________________________
SUKSESS PÅ BYGDETUNET!
15. august 2006Av Jan Svartebekk

Styremedlem Esther Reiss var omviser på bygdetunet. Foto: Jan Svartebekk.
20 personer møtt opp. Også denne gangen var det flere besøkende fra nabokommunene. De besøkende hygget seg i pausen og praten gikk livlig om Enebakk. Historielaget fikk flere hyggelige og positive tilbakemeldinger fra de besøkende om vår måte å presentere bygdetunet og historien på. Som avslutning vakte som vanlig Viksaga og de øvrige treskjærerarbeidene til Johan Østvåg stor beundring. Omvisere denne dagen var Esther Reiss og undertegnede. Servering av kaffe og vafler ble besørget av Heidi Wattum og Arne Østerby, til de fremmøttes tilfredshet.
_______________________________________________________________________
NYTT NUMMER AV IGN I SALG!
14. august 2006
Alle medlemmer i Enebakk historielag får i disse dager en ny utgave av medlemsbladet IGN i postkassen! Denne gangen   tar vi for oss de langt fremskredne planer om en jernbanelinje til Enebakk, som ble fremmet både i 1860-årene og i 1899. I tillegg finner man en mengde lagsstoff og bilder fra sommerens vellykkede arrangementer, samt Kenneth   Holters faste spalte «Ignaslekt».

IGN er også mulig å kjøpe hos Bokhjørnet  i Ytre Enebakk, på biblioteket  i Kirkebygda og hos Flateby jernvare. Dette betyr at Enebakks eneste lokalhistoriske skrift nå   også er tilgjengelig også for de som ikke ønsker å   stå som medlem i Enebakk historielag. Dette er en prøveordning   som foreløpig vil vare ut året. Utsalgspris på IGN er kr. 45.-
Melder man seg inn i historielaget koster dette kr 240,- pr. år og da får man (i tillegg til alle de andre fordelene) fire nummer av IGN, samt fire nummer av Romerike torielags medlemsblad SKYTILEN – inkludert i medlemsavgiften.

_______________________________________________________________________

  PROSJEKT TANGENELVA ER I FULL GANG 9. august 2006

En dugnadsgjeng fra kulturminneverngruppa, med Rolf Solberg, Svein Garden og Egil Thoresen i spissen, har den siste uka ryddet bruområdet ved Tangenelva   for søppel, kvister og skrot. Neste steg blir å legge ut ny matte foran dammen, slik at dammen blir mer stabil ved flom. Kulturminneverngruppa har nå sperret gangbrua inntil arbeidet med utskiftning av trevirke er fullført og ber om at dette blir respektert.
Østlandets Blad har gjort en sak på   prosjektet i dagens avis. Les artikkelen HER!
_______________________________________________________________________
ENEBAKK BYGDETUN I AVISEN
3. august 2006
I ukens utgave dekker Enebakk avis sommerens andre omvisning på bygdetunet. Klikk på bildet   nedenfor og les artikkelen i sin helhet.
  

Omviser Håkon Tysdal på bygdetunet. Foto: Enebakk Avis