Kvelden startet glimrende med mange fremmøtte, noen hadde telt til mer enn 75, utrolig men sant.  Kvelden bød på en vandring i Kirkebygda, med Erling Larsen i forsetet. Vi startet på prestegården hvor vi ble vist rundt om på husene, et utsiktsbilde mot kirken og et oversikts-bilde over hele området, fra Fosser til Ekeberg og Børter.

Larsen1

Fosserdammen var et sentralt sted den gang, det var der gutta lærte å svømme, lærer Henden brukte fiskestangmetoden for å holde gutta flytende. Brua ved Bolseth(les Brunes) ble viden kjent etter at Erlings bror stupte fra den (datidens basehopper?). Så fikk et glimt av guttas stolte søndags dress med brede slag med plass til mange medaljer, ja en av medaljene kom helt fra slottsfjellet i Tønsberg (den var jev den). På kjøretøyet skal godt folk kjennes, vi fikk se både «VANGUARD», «Beltetraktor» og Gråtass selvfølgelig.

Larsen2   Larsen 3   Larsen 4

Den flotte skolen var vi også innom, for ikke å glemme 17. Mai med lånt orkester. Ski, skihopp, skøyter og fotball ble selvfølgelig nevnt, diplom ble det også.

Larsen 5.jpgLarsen 15Larsen 8Larsen 16

Da «saniteten» kom på banen, ble det bading hver uke, og dans attpåtil. Vi fikk en rask innføring i valsens magiske trinn. «Ignabakke» var et sentralt sted i oppveksten. Det hele ble avsluttet med et bilde av Prestegården sett med dagens øyne og stor applaus til en meget dyktig foredragsholder.

2 (10)

Da vi tror det er slutt kommer «en lokal en» og sier at nå skal han fortelle noe som virkelig hendte her i Enebak i hine tider. Det har seg slik, ja, jeg kan ikke nevne navn, men så hendte.  Gården trengte sårt til utvidelse av buskapen, så han far fikk låne naboens stut for å bedekke deres eneste ku, alt gikk som det skulle, men da oksen økte takten, sa far innsmigrende til hu mor, at han var blitt litt «yr» selv, og da svarte mor. «Ja, far du får gjøre som du vil, det er din ku.»

Larsen 10

Da ble det for et lite sekund helt stille, så brøt latteren ut, ja det var så tårene spratt, men innerst i et hjørne var det en som ble lei seg og trengte trøst av sine sidemenn. Sønnen?

Larsen 11Larsen 12

Takk for en hyggelig og morsom og lærerik og interessant og … kveld.

2 (7)

Tekst: Niels J. Knagenhjelm

Foto:  Niels J. Knagenhjelm